2010-02-28

Livet fortgår, frågan är om det är framåt eller bakåt


Jag fyller år imorgon. Det innebär att jag snart har avslutat en tredjedel av mitt liv. Den första tredjedelen, för jag lär väl inte bli äldre än 60. Svårt att tänka sig, min kropp kanske dör tidigare och den blir ju bara mer och mer sliten. Två hjärtoperationer, och sju år då jag levt med hjärtfel och trott att det varit astma. För att inte tala om mina dryckesvanor.

Jag är inte bitter, jag har ingen livskris. Jag bara konstaterar. Det ska bli intressant att se hur länge man lever. Jag tänker i varje fall ha kul till den dagen jag dör. Snart 21 år, det känns som om detta är början på något nytt. Det första året på de tio åren jag har kvar till 30, det är nu det kommer börja hända stora och viktiga grejer!

Jag är redo.

2010-02-25

EU kommer med fler korkade idéer

EU är som en robot, en maskin eller något annat som ger ett frekvent upphov till nya saker. I detta fall regleringar. Inte nog med att de kommer på sjuka oanpassade regler såsom att man inte får ha träd i beteshagar, nu får man heller inte ha ström i stängslen. Detta problematiserar djurhållningen ganska radikalt i Sverige liksom regleringen om antalet träd i hagar. Kan man inte ha tillräckligt hög joule-nivå i stängslet kan vilt komma in, djuren kan rymma, man måste lägga mer arbetskraft på att röja bort gräs som annars hade försvunnit av stängslets "joule-halt". Dessa nya regleringar har uppkommit för det har dött ett fåtal människor som inte kunnat läsa "varning för elstängsel" skyltar. Suck, vart är världen påväg?

Ett intressant citat i artikeln är följande:
"Hela diskussionen är helt vansinnig. Man kan inte stoppa försäljningen bara för att det skett något enstaka dödsfall i hela världen på många år. Då skulle man ju förbjuda snabba bilar och hårtorkar också, säger Piero Bandini som säljer elstängsel."

Jag håller helt med Piero, detta är vansinnigt! Jag anser att detta är ett stort problem med EU. EU tar beslut som är på en alldeles för låg nivå, dessa typer av beslut bör tas i de olika länderna, helst i den enskilda kommunen. Det är verkligen befängt att EU ska lägga kraft på saker de inte har något med att göra. EU bör ägna sig åt de stora sakerna, exempelvis hur vi tillsammans i ett enat Europa ska göra för att få ett bättre klimat, hur vi kan få en bättre fördelning av resurser, hur man tillsammans kan skapa en tydlig opposition mot exempelvis USA och Kina.

Min slutpunkt med detta är att man bör decentralisera mera samt att EU bör ägna sig åt större saker. EU bör undvika att lägga resurser på fjantiga regleringar som är fullkomligt vettlösa!

2010-02-23

Jag är tillbaka!

Äntligen börjar jag tillfriskna, det har varit en kritisk tid med över en vecka i isolation i mitt studentrum. Ytterst tråkig livssituation. Men nu börjar jag bli frisk, jag har varit i skolan och haft seminarium om ekosystemtjänster. Därefter var jag och fikade och pratade med två vackra kvinnor i timmar, jag har saknat mina klasskamrater!

Sverige det nya matlandet som jag skrivit om förut, börjar få en mer strukturerad plan. Nu har 26 stycken matlandetambassadörer utsetts. Som jag sagt tidigare tror jag mer och mer på att Sverige verkligen har en chans att bli det nya matlandet. Vi har många förutsättningar och jag tycker att det är en utmärkt idé att ha ambassadörer som kan hjälpa till i de olika landskapen med detta. Syftet med detta är också att hela Sverige ska få ett matlandsnätverk där man kan tipsa varandra, hjälpa varandra och kunna kommunicera med varandra om vad som utmärker vilken region.

Idag är en bra dag, jag tror på framtiden och jag är glad!

2010-02-22

Ojämlikhet mellan kvinnor och män på landsbygden

Det råder idag en ojämlikhet i de flesta av Världens länder mellan kvinnor och män när det gäller markägande. Detta är ett stort problem, där jag tycker att vi i Sverige borde satsa på att vara ett föredöme för andra länder!

Jag tycker att det är otroligt viktigt att man på landsbygden skriver både mark och fastigheter lika på sig själv och sin partner. Detta är om inte annat väldigt viktigt vid eventuellt dödsfall, sjukskrivning osv.

Det bästa vore att göra en stor kampanj via förslagsvis Länsförsäkringars bank där man skickar brev till alla markägare i Sveriges landsbygder och erbjuder att gratis ge rådgivning samt ordna ett mer jämlikt ägande av kapitalen på gården.

2010-02-16

Fever - in the the morning, fever all through the night

Jag är sjuk. Sjukare. Sjukast.
Jag har missat skolan två dagar,
mitt liv passerar förbi.
Jag avskyr att vara sjuk, jag blir så -
RASTLÖS!

2010-02-15

Pyra 1500 - hoppet för småskalig potatisodling är tillbaka!

Nu har en ny maskin börjat tillverkas, i Polen, det är en mindre potatisupptagare nischad för småskalig odling. Tidigare har mer småskalig potatisodling överlevt tack vare att det gått att köpa äldre begagnade maskiner. Men nu har man sett efterfrågan och skapat denna nya maskin som jag tror kommer slå stort. Den är billigare, mindre och smidigare och möjliggör en användning som är mer lämpad för småskalig odling.

Inte för att jag är speciellt intresserad av maskiner, men detta är nästan smått upphetsande då det är en form av offentlig "tillbakagång". Nya maskiner som är mindre och mer primitiva, helt rätt i dagens miljösamhälle. Jag tror på detta, allt ska ske på en så liten skala som möjligt. Decentralisera mera!

2010-02-14

Kokosfiber - det nya alternativet


Man har nu hittat ett nytt alternativ för konventionell odling i växthus. Tidigare har man haft plantorna i stenullsmattor dit olika slangar har gått med olika näringsämnen, kemikalier samt vatten. Nu har man hittat ett nytt alternativ, nämligen kokosfiber. Det som är positivt med kokosfiber är att de håller en jämnare nivå mellan luft och vatten, dessutom kan man vid säsongens slut använda kokosblocken som jordförbättrare.

Jag anser att detta är ett bättre alternativ än stenull och hoppas såklart att de olika försöken som drar igång i år kommer att gå bra. Men samtidigt är jag fortfarande aningen skeptisk till all form av konventionell växthusodling. Det känns ändå mycket bättre att ha plantorna i riktig jord med naturliga gödningsämnen. En annan sak man kan tänka över är huruvida det är etiskt samt miljömässigt korrekt att importera kokosblock till Sverige.

2010-02-13

Home sweet home


Hemma i Torstuna Tibble för att gratulera min hund som blivit 10 år (70 hundår!!!) samt bli normal igen efter månadslång saknad. Det enda hemska med studentlivet förutom att man blir halvtidsalkoholist och att man har mycket att göra är att man inte (i min studentkorridor) får ha med sig sina djur! Det blir olidligt efter ett tag, varje människa behöver ett djur att klappa på, ha till sällskap, prata med, sova med, äta med, gå på toa med, promenera med osv. Det bör stå med i de mänskliga rättigheterna!

Nu till något helt annat, jag läste igår om en dansk bonde som testar dubbelskördar. Det är väldigt intressant att någon satsar och verkligen tror på detta, i år ska denna bonde göra ännu ett försök trots de dåliga erfarenheterna från både 2008 och 2009. Skam den som ger sig! Mig imponerar han i varje fall på, men kanske att han borde tänka om. Men dubbelskördar i sig är ju en klockren sak för framtiden sålänge man har stor koll på växtföljderna. För länder som har varmare klimat än exempelvis Danmark borde det ju gå bättre för. Men som sagt, denna danske bonde imponerade i varje fall på mig!

2010-02-11

Nya hårdare regler för KRAV-märket

Krav gör hårdare regler som är mer klimatvänliga. Nu har det kommit nya regler för växthusodling samt fiske. Växthusodling är såklart det som är mest intressant för mig och min familj då det är vad vi till stor del försörjer oss på. De nya reglerna för växthusodling leder till att vi kommer starta tomatsäsongen senare än vanligt, då det i början kräver som mest värme. De nya reglerna ger bland annat en procentuell gräns för hur mycket olja som får användas i produktionen. För vår del var det relativt enkelt att förändra då vi redan i nuläget använder förnybart bränsle till uppvärmningen. Oljan finns som en reserv när pannan krånglar. Vi uppnår som sagt de nya procentuella reglerna i och med en senare start av säsongen, vilket jag tycker känns helt okej i och med att det är för ett gott syfte.

Andra positiva saker miljömässigt är att KRAV satsar på att förbättra för alla områden till 2012 och under 2010 kommer dessutom djuromsorgsreglerna att revideras.

2010-02-10

Djurrättsalliansens nedgång


Nu börjar det hända något i grisutredningen, eller kanske borde man säga att det inte händer något. Utredningen läggs ned då det inte finns någon Djurrättsallians-aktivist som vågar vittna. Tacka fan för det, dem kommer ju inte kunna ta hem fallet. Inte en chans. Alla vet att djur (även människor) växer olika snabbt, detta leder för mer "primitiva" arter till rangordningfejder. Där de mindre djuren ofta får stå ut med svansbitning, öronbitning, ridning osv. Det är inte konstigt att de ynkligaste djuren hamnar tillsammans i ett och samma bås, lika leka bäst med lika. Detta har aktivisterna utnyttjat, eller snarare, detta har dem ingen aning om. Grisproducenterna försöker ge de skadade djuren en chans att komma igång igen, med behandling och lugnare omgivning. Detta bör djurrättsaktivisterna stödja istället för att försöka sätta dit producenterna för.

Jag är alltså ganska nöjd över att utredningen läggs ner, det tyder bevisligen på att aktivisterna fått reda på hur det verkligen är och därmed inser att det är dem som kommer sättas dit snarare än producenterna.

Tuesday!

Jag gillar att EU öser pengar på bra saker, nu är det landsbygdens Internet som får del av kakan! 214 miljoner kronor, det är helt okej!

Förövrigt så blev Wolfmother bekräftat i både Peace & Loves och Hultsfreds lineup idag. Jag är en glad tjej, trots att jag grät en timme i skolan då jag saknade mina djur så hårt. Men i helgen bär det av hem till Fjärdhundra, längtar!

2010-02-08

Halleluja!


WOLFMOTHER KOMMER TILL BÅDE HULTSFRED OCH ARVIKA!!!

2010-02-06

Strax över 25 års festen

Sara och jag tänkte först att vi skulle vara simpor och grodfötter, men efter ett tag insåg vi att det var övermäktigt att lyckas få till strumpbyxorna lika snyggt som dem. Så vi tänkte på våra garderober, vad vi ägde. Båda insåg att det finns gott om svart- aha! Edward Scissorhands! Klockrent beslut, nu sitter jag och knappt kan andas med fem bälten över magen och två på benen. Blodstopp, andnöd, whatever! Saxarna, klorna och allt därtill är redo, nu blir det duschen och därefter cykling till Sara för svartfärgning av hår! Bilder kommer definitivt senare!

2010-02-05

Sverige det nya matlandet!

Nu har det kommit 50 miljoner extrainsatta kronor till Landsbygdsprogrammet, det är Jordbruksverket som ska distribuera dessa pengar under programperioden 2010-2013. Helt perfekt, nog för att det först var lite smått skrattretande när regeringen via Eskil Erlandsson kom ut med detta om det nya matlandet. Men nu börjar det hända grejer, jag är inne på helt samma spår! Dessa nytillkomna pengar ska främst gå till projekt som vill främja olika mervärden, såsom ekologiskt, mångkulturellt, matupplevelser, hållbarhet, besöksnäring för landsbygden osv.

Det är helt rätt i tiden både för Sverige och min lokala ort Fjärdhundra. Där jag är med i ett leaderprojekt parallellt med min utbildning för att främja landsbygden och dess turistnäring. Inom detta projekt är jag med i två olika grupper, den ena handlar om mat & försäljning. I och med tillskottet av nya pengar antar jag att vi redan under nästa projektmöte kommer diskutera detta samt börja spåna på hur vi kan söka en del av dessa pengar!

Sverige - det nya matlandet är på G, släng er i väggen Frankrike!

2010-02-04

Bra jobbat slaktsverige!

Äntligen börjar det hända grejer! Fler och fler små lokala slakterier startas. Detta är suveränt, äntligen förlorar de stora slakterierna mer och mer vilket leder till att lantbrukarna kan ta ut ett högre pris för köttet. Detta i och med att det blir mer lokalt och i mindre skala, vilket konsumenterna gärna betalar bra för. Fler småskaliga slakterier till våra köttproducenter ger mer närproducerat kött till folket! Bra trender bör uppmärksammas och stödjas, fortsätt starta nytt alla småföretagare!

2010-02-03

Detta är inte okej!

Suck, nu har det hänt igen. GMO försöker än en gång ta över världen. Denna gång med tomater som håller sig fasta i 45 dagar! Sinnessjukt, vem fan vill äta 45 dagar gamla tomater?! Jag tror inte ett skit på detta. Okej om det sker utomlands, med långa havssträckor emellan så det inte finns den minsta risk att det kommer till Sverige. Men det känns ändå inte okej att tänka så egocentriskt. Hallå, vi ska konsumera detta, ner i våra magar - fan, skärpning!

2010-02-02

Jag hjärtar Wolfmother, stenhårt...


Nu har det hänt, jag har sett Wolfmother igen, och fan vad bra det var! Det var bättre än sist, mycket bättre. Det var episkt. Andrew Stockdale såg mig! Jag gjorde liksom förra gången ett "hjärtatecken" med fingrarna. När de lämnade scenen första gången gjorde han mitt tecken tillbaka, därefter tog han sin hand under tröjan och gjorde ett bankande hjärta! Det mest episka konsertminne jag har och kanske kommer få?!