2010-06-20

Svenskt ska väl för fan vara svenskt?

De senaste dagarna har jag varit riktigt upprörd. Sedan innan har man vetat att man ska ursprungskolla mjölken, för det kan finnas danskproducerad mjölk i Sverige. Det har väl funkat, men nu har det gått överstyr! Danskproducerad "Yoggi" har en i princip identisk förpackning som svensk yoggi. Den enda skillnaden är att den svenska har arlakossan med på förpackningen.

I fredags i Land stod det att man inte längre kan vara garanterad att det är svenskproducerat bregott. Det kan vara grädde från exempelvis Finland som man använt. Även här är det arlakossan man ska kika efter på två till övrigt identiska paket.

Liksom vad i helvete, man köper ju bregott för man vill ha garanterat svenskproducerat smör. Inte för att man tycker det är shit the same om det är finskproducerat. Samma sak med mjölk, samma sak med yoghurt, fil och alla andra mejeriprodukter. Vart är vi påväg?

Problemet är att det inte produceras tillräckligt med mjölk och grädde i Sverige. För det är inte tillräckligt lönsamt för mjölkbonden. Det är inte rättvist att svenska lantbrukare knappt ska få pengar nog att gå runt i sin produktion. VI ALLA äter ju, VI ALLA är ansvariga, VI ALLA måste göra något nu!

Mjölkproducenter lägger ner på rad, de få som finns kvar får ensamrätt och ökar och ökar i storlek. Lantbruken blir till små "industrier". Det är inte detta som medelsvensson vill ha, medelsvensson tror att det är vackert, genuint och kärleksfullt med mjölkproduktion. Att kossorna springer runt och betar i en hage där gräset alltid är grönt. VI MÅSTE upplysa konsumentsverige, VI MÅSTE ge de svenska lantbrukarna betalt, VI MÅSTE ha en levande landsbygd!

Lösningen på problemet är att det återigen bör blir lönsamt att vara bonde, synen på en lantbrukare bör förändras, småföretagare (små lantbruk) på landsbygden måste gynnas! Vi vill inte ha ett industrialiserat lantbruk där djuren hanteras som produkter, vi vill ha småskalighet där djuren hanteras som individer. Där det är okej för en lantbrukare att ha 10 kor, 15 får, 30 höns, 4 grisar. Vi vill ha en mångfald i vår svenska landsbygd där man kan överleva även om man är småskalig och tror på vad man gör.

Svenskt småföretagande på landsbygden måste gynnas NU, oavsett om det är en rörmokarfirma som vill anställa EN extra person eller om det är ett lantbruk som vill nischa sig på fjällkor!

1 kommentar:

Anonym sa...

En liten höjning av priset för konsumenten gör stor skillnad för bonden! Medelbonden har omkring 50 kor, säg att de producerar i snitt 8000 ECM/ko och år (vilket är relativt lågt) - det ger 400 000 ECM/år. En ökning i mjölkpriset med 50 öre litern skulle därmed ge 200 000kr extra per år till bonden!